جستجو در مسیر ایرانی
برترین رشته های تجربی
کارشناس رسمی دادگستری چیست؟ انواع کارشناس رسمی دادگستری کدامست؟
کارشناس رسمی دادگستری چیست، حدود اختیارات کارشناس رسمی دادگستری، انواع کارشناس رسمی دادگستری، تفاوت کارشناس رسمی دادگستری با کارشناس رسمی قوه قضاییه، وظایف کارشناس رسمی دادگستری و...
موضوعاتی که در این مقاله با آن آشنا خواهید شد:

1- کارشناس رسمی دادگستری چیست؟
2- حدود اختیارات کارشناس رسمی دادگستری
3- انواع کارشناس رسمی دادگستری
4- تفاوت کارشناس رسمی دادگستری با کارشناس رسمی قوه قضاییه
5- وظایف کارشناس رسمی دادگستری

خبر مسیر ایرانی آزمون کارشناس رسمی دادگستری

کارشناس رسمی دادگستری چیست؟

قبل از پاسخ به این سوال که کارشناس رسمی دادگستری چیست؟ خوبست نگاهی به مفهوم لغوی آن داشته باشیم:  کارشناس در لغت به معنای دانای کار، خبره، متخصص و در اصطلاح به شخصی گفته می­ شود که دارای تخصصی در علم یا فنی باشد. رسمی در لغت به معنای قانونی، مقرراتی، تشریفاتی می­ باشد. بر این اساس، کارشناس رسمی دادگستری فردی است که با تکیه بر توانائیهای فنی و علمی خود در رشته ای که در آن تخصص دارد، دستگاه قضایی را در دستیابی به نتایج درست و منصفانه در پرونده ها و دعاوی حقوقی یاري می نمایند.

کارشناسی رسمی دادگستری اعتبار و مجوزی است که به برخی افراد متخصص و پس از احراز شایستگی های علمی و  عمومی آنان اعطاء می شود. بنابراین اکنون در پاسخ به این سوال که کارشناس رسمی دادگستری کیست؟ می توان گفت: کارشناس رسمی دادگستری کسی است که به این افتخار نائل گشته و بر مبنای قانون، موظف به اظهار نظر رسمی و تخصصی در موضوعی است که از سوی مقام مجاز به او ارجاع شده است.

فلسفه وجودی کارشناس رسمی این است که قاضی شخصا نمی تواند در همه امور تخصصی مورد نیاز اعلام نظر نماید بنابراین ناگزیر به استفاده از نظرات افراد متخصص برای صدور آرای دقیق و مستدل است.

 

حدود اختیارات کارشناس رسمی دادگستری چقدر است و محل کار کارشناس رسمی کجاست؟

حدود اختیارات کارشناس رسمی دادگستری بسته به میزان صلاحیتی است که به او داده شده است. (هر کارشناس رسمی در محدوده موضوعی مشخصی از رشته خود حق اظهار نظر دارد که به آن صلاحیت کارشناس می گویند). این صلاحیت به مرور زمان و بر اساس تجارب کسب شده و عوامل دیگر قابل افزایش است.

به عنوان مثال:
  • "تهيه و تنظيم طرح تزئينات داخلي ساختمانها" و "برآورد مخارج عمليات تزييني ساختمان" در کارشناس رسمی رشته معماری؛  
  • "حسابداري و حسابرسي طرحهاي عمراني" و"ارزيابي سهام و سهم الشركه" در کارشناس رسمی رشته حسابداری؛ 
  • " ارزيابي ساختمانهاي مسكوني" و "برآورد هزینه های ساختمانی" در کارشناس رسمی رشته راه و ساختمان؛
 نمونه هایی از صلاحیت های کارشناسی در رشته های مختلف هستند.

در خصوص محل کار کارشناس رسمی باید گفت: اگر منظور، محل فعالیت کارشناس رسمی باشد ، کارشناس رسمی محل کار خاصی ندارد و می تواند در هر محلی فعالیت کند و جز در مواردی که در قانون تصریح شده ( نظیر حضور در محاکم قضایی و یا صحنه تهیه گزارش)، در انتخاب محل فعالیت آزاد است.

و اگر منظور، حوزه و گستره فعالیت کارشناس رسمی باشد، حوزه اصلی فعالیت کارشناس رسمی در محاکم قضایی و دادگستری است؛ هرچند حدود اختیارات کارشناس رسمی دادگستری از این حیث محدود نبوده و شامل کلیه وزارتخانه‌ها، مؤسسات دولتی، نهادها، نيروی نظامی و انتظامی، شركت‌های دولتی و شهرداری‌ها هم می شود. حتی مردم عادی هم در صورت نیاز می توانند از نظرات کارشناس رسمی استفاده کنند و نظرات ارایه شده در این موارد نیز مورد تایید مراجع رسمی نظیر قوه قضاییه، سازمان بازرسی و دیوان محاسبات و... نیز هست.

فرض کنید سازمانی می‌خواهد اموال یا املاک خود را از طریق مزایده به فروش برساند؛ برای تعیین قیمت کارشناسی آنها درخواست کارشناس می کند و نظر مکتوب آن کارشناس به عنوان قیمت کارشناسی مورد تایید و استناد قرار می‌گیرد. یا این که طرفین دعوا در پرونده های مختلف می توانند به کارشناس رسمی مراجعه کرده و نظر کارشناس مورد توافق طرفین، برای دادگاه نیز قابل قبول و قابل استناد است.


کارشناس رسمی چیست؟ مسیر ایرانی
 

انواع کارشناس رسمی دادگستری

انواع کارشناس رسمی دادگستری از جهات مختلف قابل بیان وبه شرح زیر است:

الف- انواع کارشناس رسمی از منظر رشته تخصصی: در این دسته بندی، کارشناسان رسمی بر اساس رشته تخصصی خود در گروه های مجزا قرار می گیرند. در حال حاضر بیش از 80 رشته تخصصی کارشناس رسمی با محاکم قضایی همکاری دارند می توان گفت از این لحاظ، بیش از 80 نوع (عنوان) کارشناس رسمی داریم. کارشناس رسمی راه و ساختمان، کارشناس رسمی کشاورزی و منابع طبیعی، کارشناس رسمی معماری، کارشناس رسمی حسابداری و... مثالهایی از این گروه بندی هستند.
 
ب- انواع کارشناس رسمی از منظر نوع مجوز فعالیت: در اصطلاح عامیانه و محاوره ای، همه کارشناسان مورد تایید و استفاده در دادگاهها، سازمانها، موسسات و... را کارشناس رسمی می نامند در حالی که استفاده از این عنوان برای همه این افراد دقیق نیست و به شرح زیر قابل تفکیک است:

 1- کارشناس رسمی دادگستری:  طبق قانون فردی است که پروانه (مجوز) کارشناسی خود را با احراز شرایط خاص و طی مراحل لازم از مراجع مشخص شده و مجاز اخذ نموده باشد این عنوان صرفا از مسیر شرکت در آزمون کارشناس رسمی دادگستری و پس از طی کلیه مراحل لازم به دست می آید و پذیرفته شدگان در اولویت استفاده قوه قضاییه و دیگر سازمانها، بانک ها و... و بخش خصوصی قرار می گیرند.

2- کارشناس خبره : این افراد اگرچه فاقد پروانه کارشناسی اند اما عموما بسیار مجرب و صاحب نظرند و به پشتوانه همین تجربه و همکاری مستمر، سالیان سال توسط مراجع مختلف بکارگیری شده اند. اگرچه امروزه و به دلیل افزایش تعداد کارشناس رسمی، شانس ارجاع پرونده به این افراد کاهش یافته، اما طبق قانون، تحت شرایطی (از جمله این که کارشناس رسمی رشته مورد نظر در دسترس نباشد)، توسط دادگاه ها یا مقامات دارای صلاحیت، دعوت به همکاری می شوند.

3- کارشناس رسمی ماده 27 قانون نظام مهندسی (یا به اختصار: کارشناس رسمی ماده 27): مطابق با ماده ۲۷ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان: "وزارت‌خانه‌ها، مؤسسات دولتی و... می‌توانند در ارجاع امور كارشناسی با رعايت آيين‌نامه‌ی خاص ... به‌جای كارشناسان رسمی دادگستری از مهندسان دارای پروانه‌ی اشتغال كه به‌وسيله‌ی سازمان استان معرفی می‌شوند استفاده نمايند . در سالهای اخیر و در پی شکایت شورایعالی کارشناسان رسمی دادگستری مبنی بر قانونی نبودن استفاده از عنوان کارشناس" رسمی" برای متخصصان این گروه، مشکلاتی برای استفاده از عنوان کارشناس رسمی در آزمون ماده 27  ایجاد شده است.

 
 

تفاوت کارشناس رسمی دادگستری با کارشناس رسمی قوه قضاییه

تفاوت کارشناس رسمی دادگستری با کارشناس رسمی قوه قضاییه سوال بسیاری از علاقه مندان به حرفه کارشناس رسمی است؛ اما واقعیت این است که کارشناس رسمی دادگستری با کارشناس رسمی قوه قضاییه تفاوت قابل توجهی ندارد. در واقع، اگر چه کارشناس رسمی قوه قضائیه تحت نظارت مرکز وکلای قوه قضاییه و کارشناس رسمی دادگستری تحت نظارت کانون کارشناسان رسمی دادگستری پروانه کارشناسی مجزا دریافت می کنند، اما هر دو در نهایت صاحب عنوان کارشناس رسمی هستند و از مزایای یکسانی برخوردارند.

همچنین در پروانه کارشناسی هر دو به طور یکسان عنوان کارشناس رسمی دادگستری درج می شود و وظایف کارشناس رسمی و نیز درآمد کارشناس رسمی نیز از هر کدام از این مسیرها که باشد یکسان است و ربطی به نوع پروانه او ندارد. بنابراین تفاوتی از جهات مختلف نظیر عنوان، اعتبار، درآمد، زمینه فعالیت و... میان پروانه کارشناس رسمی این دو نهاد وجود ندارد.

در پایان یادآور می شویم که  هر فرد تنها مجاز است تا از یکی از این دو مرجع، پروانه کارشناسی رسمی دادگستری دریافت نماید و داشتن دو پروانه همزمان (از دو مرجع یا حتی در دو رشته) خلاف قانون است.

 

وظایف کارشناس رسمی دادگستری

مهمترین وظیفه کارشناس رسمی دادگستری، اظهار نظر مستدل و صریح به صورت کتبی و در زمان مقرر در موضوعاتی است که به او ارجاع شده و صلاحیت اظهار نظر در آن را دارد و برعکس عدم پذیرش و رد موضوع در مواردی است که نباید بپذیرد و نباید اعلام نظر نماید. (این مورد اخیر به "جهات رد کارشناس" معروف است و شامل استثنائاتی است که قانون تعیین کرده است.)

دیگر وظایف کارشناس رسمی به طور خلاصه و به بیان ساده شامل موارد زیر است:

1- حفظ اسرار شغلی و اطلاعات شخصی دیگران (که در اثر انجام وظایف محوله بدان دست می یابد) و عدم تسلیم آن به افراد فاقد صلاحیت.
 2-حضور در جلسات دادرسی یا در محلی که مرجع ذیصلاح مشخص کرده است.
3- عدم دریافت هرگونه وجه یا مال از اشخاص ذینفع جز در موارد قانونی. 
4- نگهداری یک نسخه از نظرات کارشناسی ارایه شده خود به مدت 5 سال.

وظایف کارشناس رسمی به همراه بسیاری از موضوعات ضروری دیگر، در جریان کارآموزی (که یکی از مراحل مهم قبل از دریافت پروانه کارشناس رسمی است) به داوطلبان آموزش داده می شود.
 
برای آشنایی بیشتر با سایر موضوعات مرتبط با کارشناس رسمی دادگستری ( رشته های کارشناس رسمی دادگستری ،  مزایای کارشناس رسمی دادگستری ،  محاسبه حق الزحمه کارشناس رسمی دادگستری ، چگونه کارشناس رسمی دادگستری شویم؟ ) این مقاله را نیز بخوانید.


شما می توانید آخرین اخبار و موضوعات مرتبط با آزمون کارشناس رسمی دادگستری 1402 را با عضویت در کانال تلگرامی سایت (عکس زیر) مطالعه نمایید.

کانال تلگرام آزمون کارشناس رسمی دادگستری

 

سوالات آزمون کارشناس رسمی دادگستری
 
 
  سلام دوست خوبم... برای پاسخ به سوالات عمومی آزمون برنامه ات چیه؟؟ منابع رو داری؟ نمونه سوال چی؟ برای جلسه مصاحبه چی آماده کردی؟... ما کار رو برات راحت کردیم! تصویر پایین رو ببین و برای خرید این بسته استثنایی روش کلیک کن. اگر هم توضیحات بیشتر نیاز بود توی  همون صفحه که باز میشه، هست. راستی تخفیف ویژه هم خورده و به نسبت کیفیت و حجمش غافلگیرت می کنه. از رقبا جا نمونی!  
 
 
 
 
 
 بسته عمومی
  

آزمون شفاهی یا جلسه مصاحبه ، دومین مرحله از مراحل آزمون کارشناس رسمی است که موفقیت در آن سهم مهمی در کسب نتیجه کلی دارد. اگر قصد دارید از فرصت موجود استفاده کرده و خود را برای مصاحبه کارشناس رسمی آماده کنید، راهنمای کامل مصاحبه آزمون کارشناس رسمی دادگستری آماده شده و در اختیار شماست. برای کسب توضیحات بیشتر و تهیه آن روی عکس زیر کلیک کنید: 


راهنمای جامع جلسه مصاحبه آزمون کارشناس رسمی دادگستری
 
 
 
1401/10/24

ارسال نظر:
ارسال
نظرات کاربران:
خانه چاپ ارسال به دوستان نسخه متنی کوچک کردن متن بزرگ کردن متن دانلود خروجی پی دی اف خروجی میکروسافت ورد
تعداد بازدید : 861
0/10 (تعداد آرا 0 نفر )
Share